هر کس به نحوی تاریخ و جغرافیای هشت سال جنگ تحمیلی را درک کرده باشد و دفاع مقدس را به معنی واقعی فهمیده باشد، نمیتواند از حس و حال آن خود را جدا کند. من هم که به عنوان یکی از نوجوانان رزمنده در ساخت آن تاریخ بشکوه نقش داشتم، خودم را متعلق به این عظمت الهی میدانم.
بازدید امروز : 1
بازدید دیروز : 10
کل بازدید : 21657
کل یادداشتها ها : 28
نتایج بینالمللی – منطقهای
مهمترین دستاوردهای فراملی عبارتند از:
1- تثبیت اقتدار جمهوری اسلامی ایران
جمهوریاسلامی ایران ناخودآگاه به جنگی تمام عیار فراخوانده شد که براساس پیشبینی کارشناسان نظامی و سیاسی توان مقابلة ایران سه روز بوده است. اما پس از هشت سال دفاع دلیرانه رزمندگان، نه تنها دشمن نتوانست یک وجب خاک کشورمان را اشغال کند بلکه در اوج درماندگی و استیصال قرار گرفت. و همگان به عظمت پایداری و اقتدار جمهوری اسلامی ایران اعتراف نمودند. امام (ره) دراین باره فرمودند: «ما در جنگ ریشههای انقلاب پر بار اسلامیمان را محکم کردیم.»
تحقیقاً اگر آمریکا طی هشت سال اقتدار، ملت ما را نمیآزمود، در سال 2002 بجای حمله به عراق ایران را مورد حمله قرار میداد. اما آنچه که همواره موجب انصراف دشمن از حمله شد تثبیت اقتدار جمهوری اسلامی ایران در دوران دفاع مقدس بوده است.
2- تضمین استقلال کشور
کشوری که مقتدر است، استقلال دارد. دشمن بعثی طی هشت سال استقلال و آزادی ما را به چالش کشید اما با اثبات اقتدار نظام توسط رزمندگان، استقلال کشور نیز تضمین شد. اگر همه به خصوص احزاب سیاسی کشور استقلال و آزادی ایران اسلامی را مرهون مجاهدت رزمندگان و خون مقدس شهدا ندانند میتوان گفت که با الفبای سیاست آشنایی ندارند.
3- تولد استراتژی نوین دفاعی
امروزه استراتژیهای دفاعی و تهاجمی براساس مبانی کلاسیک و علوم نظامی تعریف میشوند، اما در دفاع مقدس، دنیا به شکلی از دفاع مواجه شد که نیروی انسانی و ارادة درونی او نقش اول را در دفاع ایفاء مینمود. عنصر ایمان و عشق به خدای متعال امروزه مقولهای است که در محافل علمی و نظامی جهان به عنوان یک استراتژی نوین مورد مطالعه است.
4- ایجاد الگوی مبارزه با قدرتهای بزرگ
از برکات هشت سال دفاع مقدس ارائه الگویی از مبارزه برای کشورهای اسلامی و جهان مستضعفین است. که امام (ره) از برکات جنگ الگوگیری کشورهایی چون فلسطین، افغانستان و ... در مبارزه علیه ستمگران و سلطه گران دانستهاند و اینکه به برکت دفاع مقدس کابوس شکست ناپذیری قدرتهای بزرگ در اذهان جهانیان شکسته شد. به طوریکه امام (ره) فرمود: «ما در جنگ ابهت دو ابرقدرت شرق و غرب را شکستیم».
امروزه استراتژیهای دفاعی و تهاجمی براساس مبانی کلاسیک و علوم نظامی تعریف میشوند، اما در دفاع مقدس، دنیا به شکلی از دفاع مواجه شد که نیروی انسانی و ارادة درونی او نقش اول را در دفاع ایفاء مینمود.
5- اثبات مظلومیت ایران و جهانیان
جمهوری اسلامی ایران که مورد هجوم ناجوانمردانه دشمن قرار گرفته بود فریات مظلومیت خود را بگوش جهانیان و مجامع بینالمللی رسانده بود اما توجه جدی به خواستههای ایران نمیشد گویی همگان میخواستند صدام پیروز میدان شود، اما صدور قطعنامه 598 و اعلامیه دبیر کل وقت و نیز تجاوز عراق به کویت که اعتراف رسانهها و کشورهای مختلف مبنی بر متجاوز بودن عراق را در پی داشت، سند مظلومیت جمهوری اسلامی ایران را امضاء نمود و همگان به حقانیت ایران اعتراف نمودند.
6- رشد روابط سیاسی و دیپلماسی با کشورها وقتی کشورهای جهان به ویژه کشورهای منطقه اقتدار و اثبات نظام جمهوریاسلامی را در دوران دفاع مقدس بالعینه مشاهده کردند، خواهان توسعه روابط همه جانبه با ایران اسلامی شدند حتی کشورهایی که تحت تأثیر تبلیغات دروغین استکبار جهانی قرار گرفته بودند در دوران دفاع مقدس دریافتند که انقلاب اسلامی نه تنها قابل شکست نیست بلکه ریشه در اعتقادات دینی و مذهبی مردم دارد.
حجم فعالیت دیپلماسی و تردد نمایندگان سیاسی کشورها به ویژه هنگامیکه رژیم بعثی عراق به کویت حمله کرد رشد قابل ملاحظهای یافت، حتی اعتراف بعضی از کشورها به حمایت از صدام در جنگ و متجاوز بودن رژیم عراق از جمله مباحث دیدارهای دیپلماسی بوده است.
7- اعتقاد به نقش ایران در تأمین امنیت منطقه در دوران دفاع مقدس همه کارشناسان مسائل استراتژیک به این نتیجه رسیدند که تأمین امنیت منطقه خاورمیانه به ویژه خطوط کشتیرانی در خلیج فارس بدون حضور کشور قدرتمندی مثل ایران ممکن نیست و به کشورهای متبوع خود توصیه میکردند که نقش ایران را در تضمین امنیت منطقه نادیده نگیرند. همین امر سبب شد که کشورهای منطقه به ویژه همسایگان در معادلات سیاسی و روابط منطقهای خود این موضوع را مورد توجه قرار دهند و ایران اسلامی را محور امنیتی منطقه قلمداد کنند.
8- اثبات کحار آمدی دین اسلام
همه کارشناسان مباحث استراتژیک و سیاسی در دوران دفاع مقدس اعتراف کردند که ایران با بهرهگیری از تعالیم و آموزههای دینی توانست جوانان را برای دفاعی همه جانبه بسیج کند و بار دیگر ثابت نماید که عنصر دین و عشق به خدا میتواند جبههای مستحکم و نفوذ ناپذیر را به وجود آورد که طی هشت سال در برابر تهاجم همه جانبه دشمن مقاومت نماید.
براستی اندیشه دفاعی امام (ره) که ایدئولوژی مقاومت رزمندگان و ملت شهید پرور بود برخاسته از متن قرآن و سیره نبوی و علوی بوده است، توانایی این اندیشه در هدایت و فرماندهی همه زوایای دفاع مقدس در واقع کارآمدی دین اسلام را به اثبات رسانده است و بر فرضیه کسانی که مدیریت دینی را در برابر مدیریت علمی مدرن ناکارآمد جلوه میدادند عملاً خط بطلان کشیده است.
9- شکست اهداف زمان بندی شده اسرائیل در خاورمیانه
اسرائیل غاصب که برای منطقه خاورمیانه خواب و خیال درازی دیده بود با ظهور انقلاب اسلامی در منطقه و عبور از چالش عظیم جنگ تحمیلی با شکست مواجه شده است و در گرداب انتفاضه فلسطین گرفتار شده، و تمامی اهداف شیطانی او عقیم مانده است. موج اسلام خواهی که به تعبیر امام (ره) برخاسته از جنگ هشت ساله است خشم و نفرت عمومی جهان به ویژه مسلمانان را علیه اسرائیل جنایتکار برانگیخته است.
10- شکست استراتژی مهار دو جانبه آمریکا
آمریکا با اعلان بیطرفی در آغاز جنگ سعی داشت که دو کشور ایران و عراق را در چنگ خود داشته باشد، ماجرای مک فارلین و ایران گیت رد راستای استراتژی مهار دو جانبه بوده است. اما آمریکا عملاً با شکست مواجه شد و با جانبداری و حمایت همه جانبه از عراق در صف دشمنان ما قرار گرفت و سرانجام کار را به جایی رساند که آمریکا صدام را در حمله به کویت عامل بحران منطقه و مخالف منافع استراتژیک خود تشخیص میدهد و با لشکرکشی به عراق در صدد رفع این بحران برمیآید و ایران اسلامی سرافراز و استوار باقی میماند و با ثباتتر از گذشته به عنوان کشوری بزرگ و مقتدر نقشی حیاتی در تضمین امنیت منطقه پیدا میکند.
11- ارزیابی عملکرد سازمانهای بینالمللی و منطقهای یکی از نتایج بینالمللی و منطقهای دفاع مقدس ارزیابی عملکرد سازمانها و نهادهای بینالمللی به ویژه شورای امنیت سازمان ملل است که وظیفه مستقیم تأمین امنیت و صلح جهانی را به عهده دارد.
متأسفانه عملکرد سازمان ملل متحد طی هشت سال تجاوز عراق به ایران نشان داد که این سازمان قدرت تصمیمگیری عادلانه در حل مناقشات جهانی را ندارد و حتی درمقاطعی با جانبداری از عراق اصل بیطرفی رانقص کرده و حیثیت بینالمللی خود را خدشه دار نموده است و عملاً نشان داد که تحت نفوذ قدرتهای سلطهگر جهانی است و قدرت تصمیمگیری مستقل را ندارد.
رجوع به کتابهای که قطعنامههای صادره از سوی شورای امنیت سازمان ملل را بررسی و تحلیل میکنند به خوبی نشان میدهد که این سازمان بیشتر در خدمت منافع قدرتهای بزرگ است و عدالت و صداقت و دفاع از حقوق ملتهای مظلوم که فلسفه وجودی اوست به فراموشی سپرده است.